Biefstukken en steaks I Slagerijen Kaldenberg

Slagerijen Kaldenberg

Met trots, ambacht en een passie voor kwaliteitsvlees sinds 1959!

Steaks

 

Het juiste vlees

Je imponeert gasten niet meer met een standaard speklapje op de barbecue. Steeds meer gasten verwachten een barbecue beleving met smaak explosies. Een goede steak is snel klaar en geweldig lekker als je de steak op de juiste manier bereid.

Een lekkere steak begint met vlees met veel intramusculair vet zoals een rib eye. Door het intramusculaire vet(de witte lijntjes in het vlees) krijgt het vlees een intense smaak. Het vet smelt tijdens de bereiding en de smaak wordt volledig door het vlees opgenomen. Meer informatie over steaks op de barbecue vind je bij Sligro

 
 

Dikte van de steak

De meeste mensen bakken voor iedere gast een losse steak op de barbecue. Terwijl je veel beter een grotere steak, van boven de 300 gram, kunt bakken. De dikte van het vlees is van groot belang voor de kerntemperatuur van het vlees.

Bij het grillen van dunne steaks gaat de hitte snel naar de kern van de steak toe. Hierdoor worden dunne steaks vaak taai gebakken. Met een grote steak heb je meer zekerheid van de juiste cuisson en kun je de indirecte en directe grill manier toepassen.

 
 

Zout en peper

Over zout en peper zijn er veel verschillende verhalen. Wij adviseren om de steak 2 uur voor bereiding in te smeren met zout en daarna de steak terug te leggen in de koelkast. Tijdens het rusten  trekt het zout in het vlees, waardoor het vlees malser wordt en meer smaak afgeeft.

Peper wordt pas aan het einde toegevoegd omdat de peper korrels anders verbranden. Circa 20 seconden voordat je de steak van de barbecue haalt voeg strooi je peper en grof zeezout over de steak. Bak beide zijde nog 10 seconden en je steak is klaar.

 

Rusten en op temperatuur komen

Het vlees moet rusten en op temperatuur komen. Een half uur voor de bereiding moet je de steak uit de koelkast halen om hem op temperatuur te laten komen. Als je de steak dichtschroeit, zorgt dit ervoor dat de binnenkant niet koud is maar rare of medium rare.

Na het bereiden, moet het vlees 15 minuten rusten zodat de sappen tot rust kunnen komen. Hierdoor loopt er geen sap uit het vlees en smaakt het veel sappiger. Je kunt de steak het best in aluminiumfolie wikkelen en in een oven van 50°C leggen. Het is belangrijk dat je de steak op tijd van de barbecue afhaalt omdat de kerntemperatuur tijdens het rusten nog circa 5 °C stijgt.

 
 

Droog maken en insmeren

Dep de steak voorzichtig droog met een stuk keukenrol. De steak moet namelijk droog zijn om hem dicht te kunnen schroeien en krokant te bakken. Als het vlees nog nat is en water bevat, is er meer sprake van stomen in plaats van dichtschroeien.

Wanneer het vlees goed droog is kun je het insmeren met olie. Dankzij de olie plakt de steak niet aan het rooster vast en komt er een mooie krokante laag op de steak. Zorg er wel voor dat er geen olie van de steak afdruipt. Druipende olie of vet zorgt namelijk voor vlammen in de barbecue.