Slagerijen Kaldenberg

Met trots, ambacht en een passie voor kwaliteitsvlees sinds 1959!

Livar Varkensvlees

Limburgse varkensboeren

Het varkensvlees van de bontgekleurde Livar varkens is lekker mals, sappig en vol van smaak. In de huidige varkenshouderij geldt vaak het motto ‘hoe magerder het vlees, hoe hoger de opbrengst’. Daar voelden de Limburgse varkensboeren zich niet goed bij. Zij wilden mooi vlees met een goede vet dooradering gaan leveren aan de restaurants in Nederland. 

Varkensvlees uit een eeuwenoude Abdij

De oorsprong van de Livar varkens, een kruising tussen het Limburgs landvarken, de Engelse Duroc en het Zweedse New Hampshire, ligt dan ook bij de eeuwenoude Abdij Lilbosch in het Limburgse Echt. In de kloostertuinen van deze abdij scharrelen een deel van de Livar varkens, waar ze met veel liefde worden verzorgd door de monniken. Ze hebben vrije uitloop naar buiten, liggen in de stal ruim in het stro en krijgen rustig de tijd om op gewicht te komen. Bovendien krijgen ze een uitgekiend dieet van vers geteelde granen. Door hun bijzondere leefwijze hebben deze varkens extra vet tussen de spieren. Dat zorgt voor meer smaak en malsheid van het varkensvlees.

De balans tussen een sterk ras, de leefwijze en de voeding van granen dat resulteert in puur ambachtelijk vlees.